Cpl benen van trekpaard Henk

Hoi, zoals beloofd een foto-overzicht van de CPL benen van trekpaard Henk. Dit blog is vooral bedoeld voor paardeneigenaren op zoek naar verlichting in deze rot ziekte. Je kunt alle wel wee in eerder blogs lezen, daarom nu alleen summier uitleg.

Met dit foto-overzicht wil ik vooral aangeven welke verbetering met zijn verblijf bij Alain Geevels van De Paardenjacuzzi is bereikt.

Even kort… In november 2020 begon de ellende. Trekpaard Henk kreeg natte benen. Al snel was er enorme stank ook. Ik kwam erachter dat de stank door een bacterie werd veroorzaakt. Er volgden weken van droogdeppen, wassen, scheren, insmeren. De stank werd op een gegeven moment minder maar de benen bleven nat. Zijn huid werd erg week en kwetsbaar. Ik zat in een neerwaartse cirkel …

Stank en alle nattigheid zijn niet vast te leggen op foto, maar het was verschrikkelijk. Ik depte sowieso 2 keer per dag zijn benen droog met keukenrol. Probeerde om de 2 of 3 dagen te wassen. Daarna drogen met een waslading handdoeken en vervolgens buiten een uur stappen om nog meer te drogen aan de wind.

Ik hoopte op verbetering als hij de wei weer om mocht, maar de maand mei was ook nog eens heel nat. Hij is niet het land op geweest. Wel hebben we elke dag 1 tot 1.5 uur gegraasd in de bermen want die zijn bij ons droger dan de wei. Henk wordt elke dag gereden waarbij ik (en ook zijn bijrijdster Carola) respect heb voor wat hij aangeeft wel /niet te kunnen.

Benen na het scheren en wassen midden juni

Het ziet eer dramatisch uit. Het zwarte is waar het super kort is geschoren en dat is gewoon zijn rustige huid. Henk heeft vergevorderde CPL. Op zich zijn de CPL ribbels en plooien niet pijnlijk, maar als er smetwonden tussen komen wel. Zijn plooien achter zijn echt diep, soms wel 6 of 8cm en er zijn ook achterliggende kleinere plooitjes. Ook voorop is “de CPL” diep, maar dat toont minder. De plooien voorop zijn veel smaller/strakker op elkaar, daar kom je ook niet echt in…

De rose stukken is geïrriteerde weke huid. Ik kon hem ook niet te kort meer scheren want de stoppels van de bovenplooi prikten in de geïrriteerde huid van de onder plooi. De gelige fijne ‘korsten’ die je ziet is hyperkeratose. Door een tip (H&S anti roos shampoo) van de Britse CPL groep op FB was dat al een heel eind afgenomen. Hyperkeratose is teveel aanmaak van huidcellen. Het wordt echter plakkerig / vochtig en is voedingsbodem voor bacteriën en mijt.

https://www.facebook.com/groups/chronicprogressivelymphoedema/

Ik raakte ten einde raad want de stank, de nattigheid en smetwonden trekken vliegen aan. Tot mijn schrik merkte ik dat Henk maden had. Je ziet ze ook er uit komen bij de eerste behandeling bij Alain Geevels.

Op zaterdag 3 juli werd Henk door Alain en Etienne opgehaald. Ik had Henk zijn benen de laatste 3 dagen niet meer gewassen want dat verergerde de boel alleen maar en HULP was onderweg als het ware. Henk nog wel bespoten met gif tegen de maden. Ook niet fijn voor zijn huid maar ik kon hem niet laten stampen als een malle.

Dag 1 | behandeling bij De Paardenjacuzzi 4 juli

Dag 1 | Aanvang behandeling bij De Paardenjacuzzi 4 juli 2021
Dag 1 | resultaat 1ste behandeling bij De Paardenjacuzzi 4 juli 2021

Lees wat de eerste dag precies is gedaan op Henk zijn eerste behandeling Paardenjacuzzi van Alain Geevels

De foto’s van dag 2 ben ik even zoek??

Dag 3 | Resultaat behandeling bij De Paardenjacuzzi 6 juli 2021 nadat meneertje zijn benen zijn drooggeblazen

Droogblazen van de plooien is een essentieel onderdeel van de behandeling bij De Paardenjacuzzi.

Het voorkomt smetwonden. Alain Geevels doet dat met een compressor.

Thuis moet ik dat ook gaan doen na elke wasbeurt. Ik kan natuurlijk niet te veel herrie maken op stal. Ik heb een honden grooming water(weg) blazer gekocht en weet inmiddels dat het daarmee ook kan.

Dag 4 | Resultaat behandeling bij De Paardenjacuzzi 7 juli

Op dag 4 ben ik gaan kijken in België en ging Henk voor het eerst de paardenjacuzzi in. Lees en bekijk alle filmpjes van mijn eerste bezoek. Het was machtig interessant en bijzonder leerzaam. Ik moet tenslotte straks weer zelf voor Henk zijn benen zorgen.

Je ziet al dat zijn haren te lang worden om goed te kunnen zien hoe het met de benen is gesteld en dus ook om ze goed te kunnen verzorgen. Daarom hebben we op deze woensdag toch al zijn voorbenen geschoren en op donderdag zijn achterbenen ook. Gelukkig kan ik dat zelf ook al een poos goed bij hem doen maar op een werkbrug meekijken en filmen bij het scheren van CPL paardenbenen is toch wel heel wat anders.

Dag 5 | Resultaat behandeling bij De Paardenjacuzzi 8 juli

Zoals al geschreven zijn Henk zijn voorbenen gisteren alsnog geschoren. Na het scheren is er CTC spray opgegaan. Alain werkt met de oranje en niet met de blauwe zoals in Nederland veel wordt gebruikt. Zo kwam Henk de stal uit voor deze 5de behandeldag…… Je gelooft het niet als je geen CPL paard hebt, maar ik was zo blij met deze knobbel en bobbel pootjes van hem … want ze waren DROOG!!!

En zo zagen zijn achterbenen na het scheren eruit.

Wat een vooruitgang en dan moet dag 5 behandelen nog beginnen.

Dag 5 | Resultaat behandeling bij De Paardenjacuzzi 8 juli

Het resultaat is super. Alles is roze maar niet meer van irritatie. De gelige hyperkeratose is helemaal weg. Henk is nu 5 keer op de brug gewassen en geschrobd en 2 keer in de paardenjacuzzi geweest. In de paardenjacuzzi staat hij in gewoon koud water. De ‘kracht’ van de jacuzzi is het weken. Door de bubbles wordt het diepst van de plooienook schoon.

Dag 6 | Resultaat behandeling bij De Paardenjacuzzi 9 juli

Die dag was mijn 2de bezoek aan de Paardenjacuzzi, aan Henk en Alain want ik wilde alles weten. Thuis sta ik er weer alleen voor met de beperkte middelen die ik heb.

Het is inmiddels routine voor Henk.

  • Wassen op de brug
  • Weken in de jacuzzi
  • Droogblazen op de brug

Op de kort geschoren benen ziet het er ineens weer wat vuriger/heftiger uit. Maar het is echt goed aan het komen. De schrobbeurt, het weken in de jacuzzi en het droogblazen zorgen voor een schone en doorbloede huid.

Dag 7 | Resultaat behandeling bij De Paardenjacuzzi 10 juli

Onderstaande foto’s zijn van de inspectie voor de behandeling begint. Nu zie je goed hoeveel rustiger de huid is. Het felle roze van gisteren, na de behandeling is weg. Daaruit blijkt dat Henk zijn huid is echt minder geïrriteerd is en de roze kleur nu van de behandelingen komt.

En toen was het dag 8. Henk werd spic en span opgeleverd. Dit zijn de beentjes van de dag dat Henk weer thuis gebracht werd.

Mooi in de zin van glad & slank gaan ze nooit meer worden maar ze zijn rustig en droog. Dat is MOOI genoeg voor mij. Natuurlijk heeft Henk een week stilgestaan en dus is er minder wrijving op de plooien geweest. Thuis moet hij gewoon aan het werk want anders zwellen zijn benen ook weer op. Bij Alain Geevels zorgde de intensieve behandelingen en de jacuzzi voor genoeg lymfevochtafvoer.

Morgen is Henk 2 weken thuis. Helaas is het niet gelukt om hem alle dagen droog te houden maar 9 van de 14 dagen stond hij ’s ochtends wel droog op stal. Er zijn dus weer smetwonden 😦

Hij scharrelt nu per dag zo’n 6 of 7 uur op de wei. Elke dag wordt hij gereden in de rijbak of gaat op bosrit. Zijn CPL is echt heftig en misschien is daarom smet nooit helemaal weg te krijgen. Maar de natte situatie in de morgen op die 5 teleurstellende dagen was sowieso minder dan voorheen.

Helaas toch 2 keer maden ontdekt. Ook dat was te verwachten. Je hebt maar 1 groene k@t vlieg en een smetwond(je) nodig.

Gelukkig kan ik nu wel meteen ingrijpen en wassen & schrobben.. Door het droogblazen blijft het risico op verweekte en geïrriteerde huid beperkt.

Ik zoek nog naar de balans met wassen. Graag zou ik max 2 keer per week wassen, maar nu moet ik door zomerse omstandigheden vaker wassen.

Maandag ga ik hem scheren en wassen. Dan volgen de eerste foto’s thuis.

Ons avontuur bij De Paardenjacuzzi van Alain Geevels was beslist alle moeite en kosten waard. Henk zijn been situatie is ontzettend verbeterd en ik heb nieuwe vaardigheden en tools om hem thuis te verzorgen.

Even over kosten: Alain wordt er niet rijk van. Het is meer zijn missie. Hij rekent zeer schappelijk en het verblijf van Henk was ook nog eens inclusief. Als ik het afzet tegen de kosten van alle middeltjes, probeersels, dierenartsbezoek die voorafgingen en vooral tegen mijn verdriet en wanhoop… Dan is het elke € dubbel en dwars waard geweest.

CPL gaat nooit over en het is progressief, maar nu heb ik weer hoop dat Henk en ik nog een aantal vrolijke jaartjes samen kunnen zijn. Hij is onlangs 16 geworden. Ik kijk vooruit in verstandige kleine stapjes … eerst 18… maar mijn hart hoopt op 20 of meer.

Meer lezen of zien?

One thought on “Cpl benen van trekpaard Henk

  1. Pingback: Cpl paard in de De Paardenjacuzzi | Bianca's stalblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s