Paardrijden op (een) joker

Eind april was ik bij een ‘buurstal’ voor ‘rijles’ op Joker. Deze zwarte parel is volledig geveerd en als je niet in balans erop zit, dan val je soort van om. Ook moet je Joker zelf met je zit laten bewegen. Dit laatste zegt een niet-ruiter nixxxx, maar zie Joker als een skippybal. Door zelf op en neer te hoppen kun je deze standvastige knol laten stappen, draven en galopperen.

Juist omdat hij zo lekker geveerd is, gaat het meteen fout als je niet in balans bent. Dan stop Joker zijn beweging of ‘val’ je scheef. In real life betekent het dat jij je paard hindert in zijn beweging.

Het fijne was dat de juf Suzanne (niet die van EquinoLogica) makkelijk kan aangeven wat ik fout doe en hoe ik mijn verkeerde houding moet corrigeren. Hartstikke leerzaam!!

Wat viel Suzanne op? Ik heb te veel druk om mijn rechter stijgbeugel. Waarschijnlijk een (foute) correctie die er ingeslopen is omdat Henk liefst naar links wegvalt. Een aha momentje…. Als ik een beugel verlies, is het altijd links.

Hoewel ik voor het oog keurig rechtop zit, zijn mijn schouders iets te ver naar achteren en een beetje hol getrokken. Daardoor wordt het middendeel van mijn rug vast gezet en kan de beweging/energie niet goed afvloeien. Ik moet mijn schouders juist iets naar voren en omlaag plaatsen. Alleen mijn schouders, niet mijn romp.

Ik moet meer met mijn heupen naar mijn handen te bewegen. Meer voorwaarts/opwaarts bewegen. Soort van lepelen. Dat help Henk tempo te houden/maken. Remmen kan dan door die voorwaartse beweging lost te laten (Inmiddels getest en het kopt!!) Veel correcties/tips herken ik van Marja bij wie ik op manege Lansbergen les, maar Joker laat je meemaken wat het voor je beste vriend betekent. Paarden hebben van nature de neiging om te compenseren. Continue met een steentje in je schoen lopen, is niet goed voor je knieën, heupen en rug …. Zo kan ik dat ‘compenseren’ wat uitleggen.

Ik was superenthousiast toen Suzanne en Joker ook op manege Lansbergen zouden komen met dit keer aansluitend een privéles van Suzanne met je eigen paard. Zo kun je meteen het geleerde toepassen onder controlerend oog van Suzanne en nog meer tips in de praktijk krijgen want Joker is geen Henk en andersom…. ( of toch wel?)

Eerder zag Marja tijdens mijn lessen met Henk al positieve verandering in mijn houding en het was leuk dat Suzanne ook meteen zag dat er al verbetering was ten opzichte van de vorige les op Joker. Tijdens de real-life les met Henk kreeg ik een extra aanwijzing over het losser houden van mijn bovenbenen (niet klemmen) en het verlagen van mijn kniepositie.

Ondanks de hitte van die dag deed Henk goed zijn best. Maar oeps… wat deed die mallerd toen……. Een dikke bok en daarna een keurige vlotte galop… Ergens denk ik dat hij even een flashback had naar zijn manegepaard bestaan… Juf in de baan en hij kreeg nl een correcte galophulp (Als de juf kijkt hè….)

Vroeger probeerde Henk nl zijn ruiter te ontmoedigen dit door te zetten door een bok….. ( hij had vaak zere benen vergeet dat niet) Suzanne ( wel die van EquinoLogica) heeft hem ook geleerd op zit, stem of geluidjes aan de draven/galopperen.

Even een aparte herhaling want eigenlijk moet ik er zooo om lachen. Hij draaft keurig… ff dikke bok en dan gewoon weer keurig verder met die galop. Echt Monty Python.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s