Zorgen over CPL trekpaardenbenen

Ik schreef al eerder dat het minder goed ging met de benen van Henk. Half maart schreef ik over de blauwe sokken in een poging van de nattigheid en de stank af te komen. Inmiddels is het wel wat verbeterd maar dat hangt vast ook samen met dat het eindelijk zomer is.

Ik ben sinds april lid van een Britse FB groep voor hulp aan de baasjes van CPL paarden. Deze Facebook groep geeft in een aantal guides goede uitleg over CPL en de bijkomende kwalen en wat er tot nu toe bekend is over behandeling. Ondanks dat ik al zo lang over CPL weet, heb ik van deze groep veel nieuwe dingen geleerd. Ze hebben ook overzichten van producten en praktische tips.

De FB account heet Chronic Progressive Lymphoedema (CPL) (Equine). Het trieste record van meer dan 6.000 leden geeft aan dat CPL een groot probleem is. Ik was verbaasd dat in deze Britse groep het echter vooral cobs zoals Tinkers zijn met CPL. In Nederland gaat het vooral over trekpaarden, af en toe een Fries of Tinker…

Of lees meer op https://chronicprogressivelymphoedema.com/

Na de Betadine en Hibiscrub (lees waarom in het blauwe sokken blog) volgde ik het advies van de Britse CPL groep:

  • H&S itchy scalp relief tegen de hyperkeratose /huidschilfers wat voeding is voor mijt
  • Sebolytic-K om o.a. de overproductie van talg aan te pakken.
  • Geïrriteerde (rode) huid/plooien insmeren met Flammazine. Dit is een antibacteriële brandwonden crème met zilveroxide.

Een en ander leek te werken. De stank is weg. Zijn benen zijn minder nat maar het sluimert nog steeds.

Zijn huid en de randen van zijn plooien zijn door het telkens weer wassen verweekt. Onder de term Maceratio cutis vind je meer over verweking van de huid. Henk houdt hierdoor last van vochtige benen en daardoor is hij nu zwaar de klos met vliegen. Ik moet dan weer wassen… Je snapt mijn probleem… Het is een vicieuze cirkel.

Henk zijn dierenarts is er vaak bij geweest, maar niets hielp. Ten einde raad had ik daarom een afspraak gemaakt bij de universiteitskliniek voor paarden in Utrecht. Echter, realiseerde ik me ook dat zij niet veel anders doen dan ik zelf al deed want zij hebben geen hydrotherapie/waterbaden.

Met dat wassen op de wasplaats kom ik niet ver genoeg in de plooien. Henk moet eigenlijk weken in een bad en daarna met lucht gedroogd worden. Oefenen om Henk te laten wennen in een emmer schiet niet op. Na 2 minuten schopt hij hem weg.

Overigens ben ik wel trots op Henk op de wasplaats want het enorme drama, de angst voor water is weg. Met mijn Dyson föhn duurde drogen echt te lang dus ik droog nog steeds met handdoeken, veel handdoeken en daarna veel stappen want dan bewegen de plooien en loopt het water eruit .

Ik had al eerder contact met Alain Gevels van de paardenjacuzzi. Al jaren volg ik hem op FB. Hij zei meteen al dat Utrecht niet veel kon doen voor Henk en dat ik teveel producten gebruikte. Handdoekdrogen en droogstappen niet voldoende goed is.

Alain droogt met een compressor, maar ik denk dat die op stal te veel onrust geeft bij andere paarden. Ik heb een alternatief gezocht in de honden grooming en vandaag is mijn water(weg)blazer van PAW-R geleverd. Pittige woei en niet veel lawaai (maar ik ben slechthorend.. dus dat zegt niet zo veel…) Morgen voorzichtig testen op stal.

Ik geloof beslist in zijn jacuzzi concept en de behandelingen aansluitend op het bad. Ik was SUPER SUPERRRRRRRR blij dat Henk intern kan komen bij Alain. Er zijn ook wel hydrobaden in Nederland maar dat is niet het hele traject aan behandelingen dat Alain biedt. Na al die maanden zorg en verdriet, wil ik er voor eens en altijd (dream on) wat aan doen. Aanstaande zaterdag gaat Henk daarom een week naar de wellness van De PaardenJacuzzi in België

Super eng om mijn lief af te geven maar Alain beloofde elke dag een filmpje. Op zijn FB zie je dat hij echt wel een groot liefhebber van trekpaarden is. Voor Henk komt het wel goed. Maar wat moet ik… Een hele week zonder!! Of toch even hop de grens over? 150 km enkeltje, maar ik denk dat ik wel een keer mijn schatje ga opzoeken.. 7 dagen is lang.

Wil je meer weten of de paardenjacuzzi? Alvast filmpjes zien van andere paarden in behandeling?

https://www.facebook.com/paardenjacuzzi.alain.3

2 thoughts on “Zorgen over CPL trekpaardenbenen

  1. Pingback: Henk in de paardenjacuzzi van Alain Geevels | Bianca's stalblog

  2. Pingback: Op bezoek bij De PaardenJacuzzi | Bianca's stalblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s